ELS DESDEJUNIS DEL COE: L'ALIMENTACIÓ D'ESPORTISTA D'ELIT

22 jun 2012

Ahir dijous, es va celebrar el primer Desdejuni COE (Comité Olímpic Espanyol) a València. Us deixem la notícia apareguda en el diari electrónic www.fullquatre.com escrit pel company Carles Fenollosa.





València acollí ahir per primera vegada un desdejuni del COE sobre alimentació a l'elit esportiva, on intervingueren la judoka valenciana Ana Carrascosa, el metge Jesús Bernardo, i el president de l'organisme, Alejandro Blanco.

La primera batalla del judoka és el pes, eixa bàscula sempre tirànica. I és que per a un esportista d'elit l'alimentació constitueix un dels pilars bàsics de la seua carrera, un detall que pot decantar la balança a una banda o una altra de la línia que separa l'èxit i el fracàs. A poc més d'un més de l'inici dels Jocs Olímpics, diverses personalitats del món de l'esport estatal es van reunir per primera vegada fora de Madrid, a València, per tal d'apropar-se al fenomen de l'alimentació en l'elit. Va ser durant el desdejuni organitzat pel Comitè Olímpic Espanyol (COE), en què participaren la cèlebre judoka valenciana Ana Carrascosa, el president de l'organisme, Alejandro Blanco, i el metge asturià especialista en nutrició i també membre del COE, Jesús Bernardo. Tots ells comentaren el pes capital de la dieta en els triomfs esportius, sobretot a nivells tan alts com els que representa Carrascosa, que competirà el proper 29 de juliol per una primera medalla olímpica tan difícil com anhelada.

 En l'acte, Bernardo, membre de la Comissió de Nutrició i hàbits saludables del COE, va destacar la importància de l'alimentació en la pràctica esportiva, ja que és "la que marca la diferència, eixos dècimes de segon que et donen la medalla". En una xarrada distesa però rigorosa, el metge asturià també volgué incidir sobre l'errada que suposa la utilització d'additius artificials, ja que "podem trobar tot en els aliments". Així, ha fet referència als efectes secundaris que té la utilització de suplements per a millorar el rendiment, especialment en el cas de la creatina als Jocs Olímpics d'Atlanta 96, on el seu consum es disparà. "L'únic que es beneficia dels suplements alimentaris és qui els ven", ha conclòs.
 Per la seua banda, Carrascosa ha volgut desentranyar les claus dels hàbits d'una judoka que encara els seus segons Jocs Olímpics en un pes molt exigent pel que fa a la dieta, com és la categoria de 52kg. "La regularitat en els hàbits és molt important", destacà, "potser més que què menges o no menges". Pel que fa als components del seu menú olímpic, recalcà el pes que hi tenen "els aliments al vapor o a la planxa", pel seu baix contingut en greixos, primordial en un categoria com la seua. Finalment, tractant-se el seu d'un esport en què el simple fet de portar el judogui fa suar, Carrascosa volgué recalcar la importància de la hidratació continuada.

Els deu manaments de l'esportista olímpic
El COE ha confeccionat un llistat orientatiu de les regles d"or per a l'esportista olímpic", pel que fa a la seua alimentació i hàbits de vida. Aquest són els deu manaments de l'olímpic:
  1. Dormir un mínim de 8 hores al dia.
  2. Activació en alçar-se: caminar o carrera a ritme lleuger.
  3. Realitzar 5 menjars al dia.
  4. Menjar de 4 a 5 peces de fruita al dia.
  5. Hidratar-se i rehidratar-se d'acord amb les necessitats de cada esport.
  6. No beure alcohol ni fumar. Restringir cafeïna i begudes amb gas.
  7. Descansar després dels menjars.
  8. Realitzar una dieta equilibrada.
  9. Planificar el dia amb l'objectiu d'optimitzar l'entrenament i la competició.
  10. Un desdejuni olímpic: equilibrat, natural i complet.

Traducir

EMail

EMail
judokanvalencia@gmail.com

Judokamp 2017

Programa de Integración Socioeducativa

Programa de Integración Socioeducativa
a través del Judo

Super World Cup Paris-Berci 2006 -90kg: Saito (JPN) vs David Perez (Judokan-ESP)